Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nakládané zelné listy a lá Irma - Olga Pavlíková

27. 9. 2012

3 litry vody + 3 lžíce soli, trochu nového koření, celý pepř, možné přidat asi 1 dcl octu pro lepší konzervaci, ale není nezbytné.

Uvaříme nálev a dáme vychladnout. Hlávku zelí rozkrojíme na 1/4 a oddělujeme jednotlivé listy, které překrojíme na menší pásky. Listy vkládáme do sklenice (nejlépe 4 l láhev od okurek), prokládáme feferonkami (můžou být sušené i nakládané) a přepůlenými stroužky česneku podle chuti. Zalijeme vychladlým nálevem. Dva dny nechat v teple a pak asi týden v chladu. Jedlé je prakticky hned na druhý den, ale čím déle se marinuje, tím lépe. Každý den má zelí jinou chuť a nejlepší je asi po týdnu. Bez problémů vydrží 14 dní, pokud se dřív nesní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zelí můžeme vždy a všude!

(Růža Marková, 1. 11. 2012 22:20)

Výborné, už se těšíme na další ochutnávku!!!